Emilie og Marit trosser strømmen

Hos Haneseth Elektro Narvik har kvinneandelen doblet seg: Fra én til to. Det kan høres beskjedent ut, men i en bransje der bare tre prosent av fagarbeiderne er kvinner, er det et viktig skritt i riktig retning.

Marit og Emilie trives i elektrobransjen, og håper flere jenter følger etter.

Kvinnelige elektrikere er fremdeles et (alt for) sjeldent syn i Norge. Ifølge tall fra SSB (2024) utgjør kvinner kun drøyt tre prosent av fagarbeiderne i elektrobransjen. Det ønsker Haneseth Elektro Narvik å være med på å endre.

På få måneder har selskapet doblet kvinneandelen i staben sin. Først kom Emilie Cecilie Aasberg inn dørene med fagbrevet i hånda. Nå har hun fått selskap av Marit Schultz. To sterke fagpersoner, og to gode eksempler på at kvinner har mye å bidra med i bransjen.

Ville bruke hodet og hendene

Emilie startet hos Haneseth Elektro Narvik sommeren 2023, med et ferskt fagbrev i hånda og stor motivasjon. Hun visste tidlig at hun ville ha en fysisk og variert jobb, hvor hun kunne bruke både hodet og hendene. Valget falt på elektro, og det har hun ikke angret på.

– Jeg stortrives her! Kollegene mine har tatt meg imot på beste måte, og jeg lærer noe nytt hver eneste dag. Det er en utrolig variert jobb, full av mestring og spennende utfordringer, sier Emilie.

Selv om hun lenge var eneste kvinne blant 26 ansatte, har hun funnet seg godt til rette i miljøet. Nå håper hun flere jenter vurderer samme vei.

– Jeg kunne selvfølgelig ønsket meg flere jenter i bedriften, og kan på det varmeste anbefale yrkesfag til alle som er nysgjerrige. Det er et valg jeg er veldig glad for.

– Jeg stortrives her! Kollegene mine har tatt meg imot på beste måte, og jeg lærer noe nytt hver eneste dag. Det er en utrolig variert jobb, full av mestring og spennende utfordringer.

Emilie Cecilie Aasberg

Flyttet til Narvik og fant drømmejobben

Marit Schultz er nyeste tilskudd i Haneseth Elektro Narvik. Etter å ha flyttet fra Vesterålen til Narvik sammen med mannen sin, begynte Marit raskt å snuse på elektrojobb i byen.

– Flere anbefalte meg Haneseth, og siden jeg kjente litt til konsernet fra Sortland, tok jeg kontakt. Det er jeg skikkelig glad for i dag, sier Marit.

Og allerede etter noen uker i jobben er hun trygg på at hun har kommet til rett sted.

– Jeg har møtt en fantastisk gjeng. Alle har vært inkluderende og hjelpsomme, og det gjør at jeg føler meg trygg på at dette blir bra.

Marit har lenge vært nysgjerrig på elektro, spesielt på grunn av de mange retningene man kan spesialisere seg i. Nå gleder hun seg til å bygge erfaring og finne sitt faglige fokus.

– Nå handler det om å bli kjent med kollegaer og miljøet, men på sikt vil jeg nok fordype meg i noe spesifikt. Det virker som Haneseth virkelig legger til rette for utvikling, og det setter jeg stor pris på.

– Jeg har møtt en fantastisk gjeng. Alle har vært inkluderende og hjelpsomme, og det gjør at jeg føler meg trygg på at dette blir bra.

Marit Schultz

Bransjen trenger flere – også kvinner

Daglig leder Tommy Jenssen er stolt over å ha både Emilie og Marit på laget. Han har vært opptatt av å legge til rette for trivsel og faglig vekst, og mener det er avgjørende å synliggjøre at elektrobransjen også er for kvinner:

– Emilie gjør en fantastisk jobb, og vi er veldig glade for å ha fått med Marit også. Vi håper at deres historier kan inspirere flere jenter til å velge yrkesfag. Bransjen trenger mange flere dyktige fagfolk.

Selv om økningen fra én til to kvinnelige ansatte kan virke symbolsk, sender det et viktig signal. Forandring skjer ofte i små steg, men det begynner med at noen går foran.

Hos Haneseth Elektro Narvik gjør Emilie og Marit nettopp det. De trosser strømmen og trives.

– Det er fullt mulig å finne sin plass i elektro, påpeker Emilie og legger til:

– Og det er en jobb du kan vokse i, både faglig og personlig.

Neste
Neste

Brannforebyggende el-kontroll